Mentale gezondheid en Corona
28 oktober 2021 
in Tips
3 min. leestijd

Mentale gezondheid en Corona

We zijn er nog niet

Na ruim anderhalf jaar is Corona er nog steeds. De regels zijn weliswaar versoepeld in vergelijking met eerdere stadia. De 1.5 meter afstand is eraf, maar ik vraag mij al heel lang af: wat is de impact op onze mentale gezondheid? In een eerder blog waar ik mijn Bore-out verhaal deel, kwam bij mij naar boven dat Corona en alle werk-gerelateerde veranderingen die het met zich mee bracht ook niet hielp in mijn werkgeluk. 

Hoewel veel mensen geen Corona hebben gekregen, hebben we wel met zijn allen met een hoop te dealen gehad. Kinderen die ineens thuis waren, partners die ineens samen thuis waren, alleenstaande mensen die minder contact hadden met andere mensen. We waren ineens afgesneden van elkaar en we hadden geen idee hoe lang dit zou duren en welke gevolgen het zou hebben. Het werd een aangepaste manier van leven en omgaan met elkaar. Mensen functioneren het beste in verbinding met elkaar, zo zijn onze hersenen ook ingericht, maar de verbinding behouden, niet alleen met elkaar, maar met onszelf werd alleen maar lastiger. 

Veranderen is moeilijk

In het algemeen hebben we als mens al vaak moeite met veranderingen. Structuur en stabiliteit is fijn. Soms verlangen we naar verandering, kiezen we er zelf voor, zetten door, komen bij iets nieuws aan, nog een beetje eng en dan went het toch ineens. Het leven met Corona went ook wel, maar het BLIJFT ongemakkelijk. Ongemakkelijk omdat het EN verandering is EN acceptatie tegelijk is. Normaal deal je eerst met het één en dan de ander, maar tegelijk? Holy fuck, dat is pittig! 

Na verloop van tijd werden er onderzoeken gedaan die inderdaad lieten zien dat er wel degelijk een impact is op onze mentale gezondheid. Niemand werd gespaard. Van jongere tot aan alleenstaande ouderen stonden er ineens letterlijk alleen voor. Eenzaamheid sloeg toe, depressie sloeg toe, vervreemding van de werkvloer sloeg toe. Ook in beroepen waar direct klantcontact gebruikelijk was moest lijden, want ineens viel 80% tot 90% non-verbale communicatie viel ineens weg want face-to-face contact werd vervangen door telefonisch contact.

Voor velen werd thuiswerken de norm. Voor sommige een zegen, voor sommige een vloek...

Vastlopen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik liep vast. Ik druk het zachtjes uit als ik zeg dat thuiswerken niet mijn ding is. Thuis moet een thuis zijn waar je thuiskomt en niet een werkplek, maar dat is mijn ding. Velen van ons zijn grootgebracht met de overtuiging dat je problemen zelf moet oplossen. Oplossingen had ik wel, maar de omstandigheden lieten het niet toe deze uit te voeren. Ik weliswaar geen Corona gehad, maar het heeft mij fysiek wel dikker gemaakt.  Nu ben ikzelf goed in staat te reflecteren, maar alles vereiste beweging en ik was inmiddels dusdanig langdurig onder prikkelt geraakt, dat ik ook niet meer in de actie modus kon komen.

Iedereen heeft toch op de één of andere manier zijn of haar coping mechanisme moeten ontwikkelen. Sommige zal dit gelukt zijn, maar of het een ondersteunende manier was kan natuurlijk in twijfel gebracht worden.

Mijn les en de drempel die ik overgestapt was, was vragen om hulp. Trots opzij, overtuiging opzij, als ik op dat moment niet iets zou ondernemen dan... Ja, dat weet ik niet, maar het ging niet de berg op in ieder geval. Het is het beste wat ik heb ondernomen in een lange tijd! Eigenlijk maf hoe dit ik-moet-mijn-eigen-problemen-zelf-oplossen al generaties wordt doorgegeven, toch? We hebben op deze wereld, volgens mij, meer mensen die hulp aanbieden, dan mensen die erom vragen of hulp van een ander accepteren.

Help!

Ik beloof je: vragen om hulp en hulp aanvaarden is het beste wat je kunt doen in moeilijke tijden. Al is het alleen maar iemand vinden die luistert, ja knikt en even de hand op je schouder legt. Het scheelt je enorm veel gepieker, geijsbeer, maar ook immens veel tijd die je in je hoofd besteed. Soms heb je een spiegel nodig, iemand die jou af en toe wat teruggeeft om over na te denken.

Dan heb je ook nog baat indien je een professional inschakelt indien dit binnen je budget past of vergoed krijgt. Ikzelf had baat bij coaching en ben er zo weer uitgeklommen. Zelf bied ik Life coaching aan en geloof dat veel mensen hier baat bij zouden hebben. 

De boodschap hier is: welke manier jij voelt dat bij jou past, GA HET AAN! Maak gebruik van de hulpbronnen die er zijn. Als je inderdaad voelt dat er iets moet veranderen of geestelijk wilt herstellen van het Corona tijdperk (dus niet de ziekte zelf), geef dan gehoor aan deze impuls. Het zou wel eens de beste keus kunnen zijn die je in lange tijd gemaakt hebt en het kan NU!

Over de schrijver
Ervaring met allerlei facetten wat betreft communicatie tot aan persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Van Academisch en NLP coach tot Acceptance & Commitment Therapy (ACT). Dit alles met een licht en nuchter sausje van spiritualiteit.
Reactie plaatsen