Non-dualiteit en Mindfulness
06 juli 2021 
4 min. leestijd

Non-dualiteit en Mindfulness

Mindfulness en de link naar non dualiteit

Mindfulness gaat onder andere om het besef dat onze gedachte geen feiten zijn en we deze kunnen observeren. Ons duale brein kent eigenlijk ook geen feiten, gezien gedachten (ook nog eens) subjectief zijn vanwege dat het geen feiten zijn.

Zoals ik het zie is Non dualiteit de filosofie (dus niet de theorie) en Mindfulness de praktijk. Het gaat om de rust die in de objectiviteit vindt, die subjectiviteit niet buitensluit.

Betekend non dualiteit verlichting?

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen: non dualiteit is GEEN verlichting en GEEN staat van zijn! Het is het onderscheid kunnen maken tussen het duale en non duale bewustzijn. Daar wil ik nog aan toevoegen dat non dualiteit niet inhoud dat je volledig afgescheiden bent van dualiteit.

Het is en-en. Het is het in staat zijn om onderscheid te maken tussen jou en jouw persoon/identificatie en het hogere bewustzijn. Daarnaast gaat het om de realisatie van het 'Zelf'.

Non dualiteit betekend objectief vanuit het bewustzijnsperspectief, naar de eigen gedachten, oordelen, gewoontes en patronen kijken. Net als Mindfulness dus. In beide gevallen gaat het om zelfonderzoek door observatie van onze sociale 'ik'.

Hoewel dualiteit en non dualiteit los van elkaar worden gezien, vormen zij één geheel. Zie het als twee rondjes waar één grote cirkel omheen getekend is. Het grote rondje kun je zien als een staat waar (uiteindelijk) je voor kunt kiezen om werkelijk te 'zijn'. De plek waar geen kennis, maar wijsheid aanwezig is, waar je één met alles kunt zijn.

Uitleg vanuit het duale

Het grappige en/of wat je als tegenstrijdig kunt ervaren, is dat non dualiteit vaak het beste uitgelegd kan worden vanuit het duale perspectief. Het lijkt alsof non dualiteit antwoord geeft op wie je bent, maar om daar één of meerdere antwoorden op te krijgen, is de vraag wie je niet bent, nog veel belangrijker. Want je bent niet beter of slechter, je bent. Je bent niet groter of kleiner, je bent.


Alles waarvan je zegt of denkt dat je het bent, ben je namelijk per definitie niet...


Mijn naam is Stefan, maar ik ben niet Stefan. Ik ben trainer, coach, whatever, maar beiden ben ik niet. Het vormt alleen een geheel binnen alles waarmee ik mij identificeer, dus de persoon Stefan. Het vormt een geheel van alles dat zich, op verstandelijk niveau, afspeelt in het hoofd.

Wat je denkt dat je bent, is niet wie je werkelijk bent en wie je werkelijk bent is niet wat je kunt bedenken.

By the way, ik zal altijd over 'de persoon' spreken waar men over het algemeen over 'ego' spreekt, maar dit wordt vaak met een donker deel binnen vergeleken. Dat is een oordeel dat ervoor zorgt dat men zich verwijderd van een deel, dat gewoon deel is van onze persoon. Het is niet goed, noch slecht, het is.

Vaak acht men zich spiritueel als men het ego negeert, maar je kunt er juist heel van leren, als je het als de persoon benaderd en behandeld.

Van afstand naar jezelf kijken

Als je je los weet te maken van de persoon, jouw identiteit, kun je tot objectief zelfonderzoek overgaan. Dit is overigens een behoorlijke klus, een proces, waarbij het uiterst handig is dit niet alleen te doen. Waarom?

Hoe bewaak je dan de objectiviteit? Een non duaal bewustzijn, of vermogen creëren, gebeurd nooit alleen. Dit geschiet altijd onder begeleiding van iemand die al het non duale onderscheidingsvermogen heeft. Want hij of zij weet hoe de dualiteit te herkennen en deze naar non dualiteit om te buigen.

Er is overigens geen vaste methodiek die jou daar brengt. Dit is vaak wat men zoekt indien men de sprong waagt wat betreft non dualiteit. Het verstand zal een shortcut willen vinden, waar het een proces is die, qua tijd, per persoon zal verschillen.

Liefdevol weg hakken

Ben jij bereid om met jouw duale 'zelf' geconfronteerd te worden? Of om hetgeen je nu gelooft onder de loep te laten nemen en wellicht zal in moeten zien dat het een illusie was? Kun je aanvaarden dat alles is zoals het is, dus zonder de lading die jij er aan hebt gegeven? Wil je werkelijk waarheid ervaren?

Non dualiteit is voor hen die proeven dat er aspecten en/of kennis wellicht naar ons verstand gekopieerd en geplakt zijn. Ook of vooral op spiritueel vlak. Als men wakker wordt, of eigenlijk droomt wakker te zijn, blijft er altijd wel iets prikkelen of het écht zo is. Of de vraag of het kennis of werkelijke wijsheid is die vanuit jouw hogere Zelf komt. Het is zelfs voor degene die de eventuele bull shit zat zijn en tot de werkelijke kern van het eigen bestaan willen komen. Door de beoefening van Mindfulness implementeer je de filosofie van Non dualiteit in je dagelijkse leven.

Het ultieme weten

Dit is voor mij werkelijke spiritualiteit, het ultieme weten. Geen pluizig gewauwel, gewoon direct voor je kiezen om er net zo lang op te kauwen, zodat je het kunt doorslikken en integreren. Alles doorzien.

Het manifesteren van non dualiteit naast het dualiteit, is dus eigenlijk leren inzien dat er al non dualiteit is. Nogmaals, door de identificatie met de persoon is men verblind of ziet men wazig. De vorm wordt gezien, maar niet herkend, of er wordt een inschatting gemaakt van wat het kan zijn. Onze geest heeft namelijk de gewoonte om alles kloppend te maken. Zelfs als de dingen niet zo blijken te zijn zoals deze waargenomen wordt. Hoera voor het ratio... Not!

Non dualiteit is geen religie

Last but not least; non dualiteit is GEEN religie. Het is eerder levensfilosofie, een leefstijl vanuit een hoger bewustzijn. Wel kan het jouw beleving van jouw religie, of geloof, meer ruimte geven. Dit omdat er minder ruimte voor ruis in jouw hoofd is.

Wel is non dualiteit een term die voor mij refereert naar het stuk kennis over het non duaal zijn. Voor mij persoonlijk dekt Eenheidsbewustzijn de lading meer, want daar voel ik nog iets op energetisch vlak bij. voor mij is het net even meer dan kennis, het is een wijsheid en een ervaring.

Over de schrijver
Ervaring met allerlei facetten wat betreft communicatie tot aan persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Van Academisch en NLP coach tot Acceptance & Commitment Therapy (ACT). Dit alles met een licht en nuchter sausje van spiritualiteit.
Reactie plaatsen